De vraag van deze Libelle-lezeres krijg ik wel vaker van ouders in mijn praktijk. Het diploma is op zak (of ze zitten nog in hun eindexamenjaar) en dan komt de grote vraag: wat nu? Meteen door met een opleiding?

‘Ik heb geen idee wat ik wil’ of ze weten het een beetje: ‘Iets met mensen’. Goed, een tussenjaar dan maar. Maar wat dan en waar en hoe? Reizen? Werken? Wat past bij ons kind? En past dat bij wat wij willen?

In de leeftijd 18-24jr komt de eigen identiteit volop tot ontwikkeling. Wie ben ik? Waar loop ik voor warm? Wat zijn mijn talenten en kwaliteiten? Hoe heeft mijn opvoeding bijgedragen aan wie ik nu ben? Best grote vragen waar zelfreflectie voor nodig is.  Vragen waar ik samen met jongeren aan werk. Aan de hand van gesprekken, huiswerkopdrachten en spel. Want een keuze maak je wat makkelijker als je jezelf goed kent. Een greep uit de feedback die ik krijg:

“Die opdracht met die waarden vond ik leuk. Ik heb er lang met mijn vader over gesproken.” 

“Ik vond het wel chill om dit met jou te bespreken ipv met mijn ouders.” (NB: ik geef aan dat ouders ook heel belangrijk zijn in dit proces: zijn kennen hun kind tenslotte het beste.)

“Die oefening met die foto’s en die teksten vond ik heel leuk!”

“Nooit gedacht dat mijn perfectionisme ook een talent is!”

Spreekt dit aan? Kom langs voor een kennismakingsgesprek. De eerste stap naar de volgende fase!