KIND

It takes a village to raise a child

Jij als ouder kent je kind het beste. Je ziet wanneer je kind niet lekker in zijn vel zit en zich anders gedraagt dan anders.

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Scheidingsproblematiek
 • Hoogsensitiveit

 • Opstarten van een nieuw samengesteld gezin
 • Ziekte binnen het gezin
 • Weinig zelfvertrouwen of negatief zelfbeeld
 • Eet/slaapproblemen
 • Problemen op school
 • Klagen over een vol hoofd, buikpijn, moeite met concentreren

Ook al heb je als ouder een goede band met je kind en is er veel openheid binnen het gezin, dan nog is het soms goed iemand anders erbij te betrekken. Een frisse blik en andere vragen kunnen net dat steuntje in de rug geven waar je kind behoefte aan heeft. Een coachtraject is laagdrempelig en met twee tot vijf gesprekken veelal kortdurend. Mijn werkwijze is oplossingsgericht: ik kijk naar wat het kind allemaal al in huis heeft en wél kan. In mijn praktijk bied ik een luisterend oor voor kinderen vanaf een jaar of 10.

Ik ga samen met het kind op onderzoek uit. Vaak is het zo, dat het initiële ‘probleem’ een andere grondslag blijkt te hebben. Hier komen we tijdens de sessie(s) achter. Ik loop even met een kind mee en geef ze inzicht en tools om het zelf weer te kunnen, zodat ze beter om kunnen gaan met de uitdagingen waar ze tegenaan lopen. Ze hebben het antwoord vaak zelf al in zich, ik laat het ze alleen maar zien. Daardoor krijgt het kind – en vaak ook het hele gezin – weer lucht en kan het op eigen kracht verder gaan. Belangrijk in dit proces is de samenwerking met jou als ouder/verzorger van het kind.

Mocht ik er zelf niet uitkomen of het idee hebben dat het kind een ander soort hulp nodig heeft, dan kan ik doorverwijzen naar diverse soorten specialisten binnen mijn netwerk in Haarlem e.o. Maak gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek zodat ik kan vertellen wat ik voor jullie kind kan betekenen.

PUBER

Verwacht en toch verwonderd

Zo goed als je je als ouder voorbereidt op de komst van je eerste kind, zo slecht doe we dit als er een puber op komst is. Elke week lees je in boeken en op internet hoe de zwangerschap verloopt en is de baby eenmaal geboren, dan weet je precies hoeveel hij moet drinken en dat die rode wangen te maken hebben met zijn eerste tandje. En dan is die baby ‘ineens’ een tiener – en overvalt je het.

Puber op komst

Vanaf een jaar of 10 beginnen de eerste verschijnselen van de puberteit, bij jongens iets later dan bij meisjes. Het begint met de hormonen die alle kanten opgaan, wat zorgt voor lichamelijke veranderingen en stemmingswisselingen. Je puber kan ineens scherp uit de hoek komen of is, bijna van het ene op het andere moment, uit zijn humeur of boos. En jij mag je niet meer met hem bemoeien: leeftijdsgenoten worden steeds belangrijker.

De puberteit is de fase dat kinderen zich van je gaan los maken en steeds meer hun eigen leven gaan leiden. Ze streven naar onafhankelijkheid en leren gaandeweg zelfstandig te worden. Ze hebben je luisterende oor nodig, maar zitten niet echt op je advies te wachten. Dit losweken is een heel proces en vraagt om een flexibele opvoeding waarbij regels en het maken van afspraken een belangrijk onderdeel zijn.

Veel problemen waar ouders tegenaan lopen zijn:

 • Ik begrijp mijn eigen kind niet meer
 • Mijn zoon doet niets, zit alleen maar te gamen
 • Vroeger deelde mijn dochter alles van mij, nu vertelt ze mij niets meer
 • Geen idee wat er in de kop van mijn zoon omgaat
 • Mijn dochter houdt zich niet aan de afspraken
 • Er is veel ruzie in huis, onze puber gaat over alles in discussie
 • Zijn kamer is een bende en ik mag mij er niet mee bemoeien
 • Waar hangt onze zoon uit? En waarom neemt hij zijn telefoon niet op?

Flexibiliteit

De puberteit wordt vaak als verwarrend en frustrerend ervaren. Deze fase vraagt om een andere manier van opvoeden, minder sturen en meer mee bewegen. Je rol van manager verandert in die van coach. Zie het opvoeden in deze fase als een elastiek dat je moet uitrekken en weer moet loslaten. En heb vertrouwen.

Een steuntje in de rug kan in deze tijd heel fijn zijn. In mijn praktijk begeleid ik ouders en pubers individueel dan wel samen. Het kan soms heel verhelderend werken om elkaars verhaal in een andere omgeving te horen, het opent het gesprek en kan voor rust zorgen.

Herkennen jullie bovenstaande of zijn er andere situaties waar jullie tegenaan lopen? Maak een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je zult zien dat het lucht zal geven binnen jullie gezin, zodat de puberteit ook een leuke tijd wordt.

ECHTSCHEIDING

Het leven op z’n kop

Scheiden maakt veel kinderen verdrietig, in de war, bang, onzeker of boos. Soms hebben ze deze gevoelens allemaal door elkaar en dat is best veel voor ze. Dan is het logisch dat het even niet goed gaat op school, dat je dochter thuis wil blijven omdat zij buikpijn heeft of niet meer alleen wil slapen. Het voelt voor een kind alsof hij anders is dan vroeger en alsof dat nooit meer over zal gaan.

Het is belangrijk dat hij weet dat de scheiding niet zijn schuld is en dat hij zijn vader en moeder echt niet kan helpen om bij elkaar te blijven. Dat is moeilijk voor een kind, want dat is over het algemeen zijn grootste wens. Het is goed voor hem om te weten dat jullie allebei veel van hem houden en dat dat nooit zal veranderen.

Je kunt als ouder je kind helpen door te praten over de scheiding. Zorg er dus voor dat het onderwerp bespreekbaar is en blijft. Voor de acceptatie en de verwerking van deze uitdagende periode is het belangrijk dat je kind zijn gevoelens kan en mag uiten. Dit is niet altijd even makkelijk, zeker omdat je zelf als ouder ook verdrietig bent en het allemaal even niet weet.

Een extra klankbord kan in deze uitdagende fase een uitkomst bieden. In mijn praktijk krijgt het kind alle gelegenheid om over de scheiding en de gevoelens die daarmee gepaard gaan, te praten. Het is een plek van rust, waar ruimte is voor alles en geen vraag te gek is.

Maak vrijblijvend een afspraak voor een intakegesprek, dan kunnen we samen bespreken wat ik eventueel voor jullie kind kan betekenen. In mijn praktijk richt ik mij op het oudere kind, dat wil zeggen vanaf ongeveer 9 jaar. Voor het jongere kind kan ik u doorverwijzen naar een aantal Kindercoaches waar ik mee samenwerk.

In 2014 is het aantal echtscheidingen waar kinderen bij zijn betrokken bijna 20.000. Een toename van 38% t.a.v. het jaar 2009.