Preventie. De kant waar ik het liefst mijn licht laat schijnen.

Mensen aan het begin van de rit handvatten geven, inzicht geven zodat ze betere keuzes maken, beter voor zichzelf gaan zorgen. En nóg mooier als je bij de jeugd kan beginnen! Dus toen ik vlak voor kerst benaderd werd om in opleiding te gaan als coach voor jongeren voor het Nationaal Comité Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) zei ik meteen ja.

Oprichter Theo Immers is ruim 4 jaar geleden begonnen met het comité, door zijn zorgen over het hoge aantal werknemers dat in een burn-out beland. Opvallend én zorgelijk is dat 80% het niet ziet aankomen. De door hem ontworpen online tool, de Vitality Mind Challenge (VMC), heeft een voorspellende waarde en geeft niet alleen aan of er risico is op uitval, maar ook door welke factoren dit komt. Na de test volgt coaching waardoor men inzicht krijgt in waar de stress vandaan komt.

De VMC-tool is nu in de ontwikkelfase voor jongeren, een doelgroep waar het comité zich het laatste jaar zorgen om maakt. Want: jong geleerd oud gedaan!

We starten eind van de maand met de eerste test-groep. Fijn te mogen bijdragen en het is hard nodig in Corona-tijd: “We helpen terecht ziekenhuizen (…), om de ic’s te bemannen, ondernemers krijgen steunpakketten, maar we missen een derde pijler, om de jongeren te helpen die nu in de problemen komen.’’ Het zal in deze tijd wellicht wat minder preventie en meer contact houden, een luisterend oor bieden en tips geven zijn.

Ik ben er van overtuigd dat als we kinderen op jonge leeftijd al inzicht en tools geven in wat ze beweegt, hoe hun eigen gebruiksaanwijzing werkt, hoe ze zelf hun gedachten kunnen reguleren, het niet zo ver hoeft te komen. Want het mooiste wat je kunt worden is jezelf 🙂