STIEFGEZIN

Liefde overwint alles…toch?

Als stiefouder denk je dat je er met al je goede inzet zelf wel uitkomt. Dan blijkt dat je bent vastgelopen en je hebt het gevoel er niet meer uit te komen. Uit ervaring weet ik hoe fijn het is om juist in die beginfase een coach in de hand te nemen om zo te voorkomen dat de situatie escaleert. De bewustwording dat sommige gedachten en gevoelens waar jij mee worstelt ‘normaal’ zijn en bij het stiefouderschap horen, zal veel opluchting geven. Dat is al een stap naar de oplossing toe.

Met veel liefde en vol goede moed begin je als stiefouder aan het opbouwen van je nieuwe gezin, om na een tijd tot de conclusie te komen dat het allemaal niet zo eenvoudig is als je wellicht had gehoopt. Stiefouder is een complexe rol die nogal wat van je vraagt. Je wordt geconfronteerd met situaties waar je nooit eerder bij stil hebt gestaan. Voor sommige stiefouders is het een eerste kennismaking met het ouderschap: de taak waar een biologische ouder op een natuurlijk wijze ingroeit, wordt van de een op de andere dag in je schoot geworpen.

Al met al vraagt het stiefouderschap om veel geduld, flexibiliteit en incasseringsvermogen.
En soms om wat hulp van buitenaf. Die kan ik bieden.

Bijna 10% van het totaal aantal gezinnen met thuiswonende kinderen onder de 18 jaar woont in een stiefgezin (CBS 2010).

STIEFMOEDER

“Liep ik eindelijk die nieuwe liefde tegen het lijf, heeft-ie twee kinderstoeltjes op de achterbank.”

Of je nu fulltime stiefmoeder bent met ook eigen kinderen, getrouwd bent met een weduwnaar met alleen zijn kinderen of slechts in het weekend de kinderen van je partner over de vloer hebt, als stiefmoeder voeren gevoelens van machteloosheid en frustratie de boventoon.

Vol verwachting en met een hart vol liefde stort je je op je rol als stiefmoeder. Met veel zorg zet je je in voor je nieuwe gezin. Al snel kom je erachter dat de rol van stiefmoeder mooie kanten heeft, maar het valt je af en toe ook behoorlijk tegen.

Misschien zijn de volgende gedachten en/of gevoelens herkenbaar:

 • Ik doe zo mijn best, maar krijg er zo weinig waardering voor terug
 • We zijn nu al een jaar verder, maar ons gezin voelt nog verre van gelukkig en harmonieus
 • Soms voel ik mij net een slaaf, met al die zorgtaken voor kinderen die niet eens van mij zijn
 • Ik voel mij schuldig dat ik meer van mijn eigen kinderen hou dan van mijn stiefkinderen
 • Ik voel mij vaak buitengesloten: alsof ik deelneem aan een spel waarvan niemand mij de spelregels heeft uitgelegd
 • Mijn partner heeft een hele andere manier van opvoeden, maar ik vind het lastig om daar iets van te zeggen
 • De moeder van mijn stiefkinderen uit zich heel negatief over ‘die nieuwe vriendin van papa’
 • Ik dacht dat ik het moederschap er wel even bij kon ‘nemen’, maar dat valt behoorlijk tegen
 • De relatie met mijn puber-stiefdochter is heel uitdagend: het is moeilijk om met haar in verbinding te komen

Van de hoge verwachtingen die je had, toen je aan deze liefdevolle reis begon, zijn niet veel meer over. Misschien denk je wel eens “Had ik alles maar van te voren geweten…”

Hier kan ik je als coach in ondersteunen. Want door er niet van weg te lopen of in te blijven hangen, maar er juist over te praten, gaat het weer stromen. Alleen al het besef dat de gedachten en gevoelens die je hebt niet ‘raar’ zijn geeft veel verlichting. Stap voor stap gaan we aan de slag met je hulpvraag. Neem gerust contact met mij op en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

STIEFVADER

Welkom aan boord! Let wel: vrouwen en kinderen eerst….

Het meest voorkomende nieuwe gezin is een stiefvadergezin: een moeder met haar kinderen en haar nieuwe partner. Over het algemeen lees je in de boeken en op internet minder over de problemen waar stiefvaders tegenaan lopen dan stiefmoeders. Dit is deels te verklaren doordat stiefmoeders meestal meer tijd doorbrengen met de kinderen dan stiefvaders. En er wellicht meer over communiceren. Het wil echter niet zeggen dat stiefvaders niet ook met – deels dezelfde – uitdagingen zitten als stiefmoeders.

Veel gehoorde problemen waar een stiefvader tegenaan loopt zijn de volgende:

 • Gezagskwesties
 • Conflicten t.a.v. de opvoeding
 • Schuldgevoelens
 • Conflicten over geld
 • Loyaliteitsconflicten
 • Reddersrol, orde op zaken willen stellen in huis
 • Concurreren met de biologische vader
 • Buitengesloten voelen

Om je nieuwe gezin tot eens succes te maken scheelt het om deze valkuilen te vermijden. Wil je hier meer over weten of heb je andere uitdagingen waar je tegenaan loopt en behoefte aan een klankbord, neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek.