EENOUDERGEZIN

Jongleren voor gevorderden

Om in je eentje een heel gezin draaiende te houden, heb je nogal wat organisatievermogen en flexibiliteit nodig. Waar in andere gezinnen twee mensen zijn die de taken verdelen, moet jij alles zelf doen. Na een dag werken is er geen tijd voor ontspanning: je moet de boodschappen doen, koken en tegelijkertijd luisteren naar de verhalen van de kinderen. En dan wacht er aan het eind van de avond nog een volle wasmand. En waar is dan dat – volwassen – klankbord waar je je zorgen mee kan delen, aan wie je je verhaal kwijt kan of tegen wie je gewoon even aan kan leunen?
Het kan ook zijn dat je onderdeel bent van een samengesteld gezin: dus een deel van de week alleenstaande ouder, het andere deel een (extra) vol gezin. Dat vraagt om nóg meer aanpassingsvermogen en flexibiliteit. En het heel goed bijhouden van de agenda.

Hulptroepen

Als ervaringsdeskundige weet ik hoe frustrerend dit soms kan zijn. En dat het niet altijd even goed is voor je humeur. Je probeert al die ballen in de lucht te houden en trekt daarbij zelf aan het kortste eind. En kinderen voelen haarfijn aan wanneer jij niet lekker in je vel zit en kunnen op dat moment nou net even dat tegendraadse gedrag laten zien. Om hulp vragen is niet altijd even makkelijk:
“Het zijn mijn kinderen dus mijn verantwoordelijkheid, dus moet ik het ook zelf doen” of “Om nou weer die vriendin te vragen om de kinderen op te vangen…” zijn vaak de gedachten. Toch is dat juist zo belangrijk.

Als coach ben ik er helemaal voor jou, luister ik naar jouw verhaal. We gaan samen kijken wat je hulpvraag (of vragen) is (of zijn). Waar jij het meeste behoefte aan hebt, wat jij anders zou willen, daarbij kijkend naar wat er al wél is en al goed gaat. Je zult zien dat het met een paar aanpassingen soms al veel beter kan gaan lopen. En soms betekent het dat je één bal moet laten vallen.

In 2018 woont 16% van de kinderen tussen de 0 – 25 jaar in een eenoudergezin. In de grote steden ligt dit aantal hoger. Van de 17-jarigen woont bijna 20% bij één ouder (CBS 2019).

Meer dan 87% van de alleenstaande ouders is vrouw doordat kinderen meestal na de scheiding bij de moeder gaan wonen (CBS).