ECHTSCHEIDING

Niet meer onder één dak

Een scheidingsperiode is voor een gezin een hele onzekere fase.

Voor ouders omdat je naast je eigen heftige emoties ook rekening hebt te houden met die van je kind(eren). En omdat de situatie nieuw is, weet je niet goed wat te doen, wat wijsheid is. Zeker als er veel ruzie is, kan dat de boel behoorlijk op scherp zetten. Het voelt vaak alsof je op eierschalen aan het lopen bent.

Voor een kind voelt het alsof zijn hele wereld op z’n kop staat. De voor hem veilige basis van huis en gezin gaat veranderen en hij weet niet zo goed wat hem te wachten staat en hoe hiermee om te gaan. Geen kind reageert hetzelfde: de een wordt heel stil, de ander boos en wil niets meer met zijn ouders te maken hebben. Kinderen hebben behoefte aan uitleg over de scheiding. Waarom gaan jullie scheiden? Waar gaat papa wonen? Blijf ik in dit huis wonen? Ga ik opa en oma nog wel zien?Ze hebben veel vragen en vinden het soms lastig deze te stellen. Zeker als ze zien dat hun vader en/of moeder verdrietig is, of boos is, dan willen ze hun niet tot last zijn. Daarbij voelen ze zich vaak schuldig, ze hebben het gevoel dat zij de scheiding veroorzaakt hebben.

Een extra klankbord kan in deze uitdagende fase een uitkomst bieden. Goed blijven praten is heel belangrijk. In mijn praktijk is er alle gelegenheid om over de scheiding en de gevoelens die daarmee gepaard gaan, te praten. Het is een plek van rust, waar ruimte is voor alles en geen vraag te gek is.

In 2014 is het aantal echtscheidingen waar kinderen bij zijn betrokken bijna 20.000. Een toename van 38% t.a.v. het jaar 2009. Van de kinderen heeft 20% co-ouderschap, 69% woont vooral bij de moeder en 9% vooral bij de vader.

Voor ouders kan ik ondersteuning bieden bij vraagstukken als:

  • Hoe vertellen we het aan de kinderen?
  • Hoe maak je onderscheid tussen je eigen emoties en de houding naar de kinderen?
  • Wat een scheiding betekent voor welke leeftijd
  • Advies in hoe te communiceren met elkaar en de kinderen

Na de scheiding

Het is vaak zo, dat als je eenmaal ergens afstand van genomen hebt je ‘het’ pas ziet. Dingen die je, toen je er middenin zat, niet door had of misschien niet wilde zien. Een patroon, jullie onderlinge dynamiek, jouw rol daarin. Ook als je al gescheiden bent kunnen er nog vragen naar boven komen of steken gevoelens de kop op waarvan je dacht dat je ze al achter je had gelaten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een nieuwe partner in je leven komt. Wil je niet weer tegen dezelfde patronen aanlopen als je vorige relatie, dan kan het raadzaam zijn om hier naar te kijken. Samen kijken we naar waar je nu staat en wat je al bereikt hebt en wat er nodig is om weer een volgende stap te zetten.

Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek, dan kunnen we samen bespreken wat ik voor jou/jullie kan betekenen.