ECHTSCHEIDING

Niet meer onder één dak

Een scheidingsperiode is voor een gezin een hele onzekere fase.

Voor ouders omdat je naast je eigen heftige emoties ook rekening hebt te houden met die van je kind(eren). En omdat de situatie nieuw is, weet je niet goed wat te doen, wat wijsheid is. Zeker als er ruzie is, kan dat de boel behoorlijk op scherp zetten en voelen alsof je op eierschalen aan het lopen bent.

Voor een kind voelt het alsof zijn hele wereld op z’n kop staat. De veilige basis van huis en gezin gaat veranderen en hij weet niet zo goed wat hem te wachten staat en hoe hiermee om te gaan. Geen kind reageert hetzelfde: de een wordt heel stil, de ander boos en wil niets meer met zijn ouders te maken hebben. Kinderen hebben behoefte aan uitleg over de scheiding. Waarom gaan jullie scheiden? Waar gaat papa wonen? Blijf ik in dit huis wonen? Ga ik opa en oma nog wel zien? Ze hebben veel vragen en vinden het soms lastig deze te stellen. Zeker als ze zien dat hun vader of moeder verdrietig is, of boos is, dan willen ze hun niet tot last zijn. Daarbij voelen ze zich vaak schuldig, ze hebben het gevoel dat zij de scheiding veroorzaakt hebben.

Een extra klankbord kan in deze uitdagende fase een uitkomst bieden. Goed blijven praten is heel belangrijk. In mijn praktijk is er alle gelegenheid om over de scheiding en de gevoelens die daarmee gepaard gaan, te praten. Het is een plek van rust, waar ruimte is voor alles en geen vraag te gek is.

Het aantal echtscheidingen is al enige jaren stabiel, maar het percentage kinderen dat niet met beide ouders woont neemt toe (30% in 2017). Van de kinderen heeft 20% co-ouderschap, 69% woont vooral bij de moeder en 9% vooral bij de vader.

Voor ouders kan ik ondersteuning bieden bij vraagstukken als:

  • Hoe vertellen we het aan de kinderen?
  • Hoe maak je onderscheid tussen je eigen emoties en de houding naar de kinderen?
  • Wat een scheiding betekent voor welke leeftijd
  • Advies in hoe te communiceren met elkaar en de kinderen

Na de scheiding

Je fundament is weg en je staat aan het begin van een nieuw pad. Een scheiding verwerken is een emotioneel proces, een fase waarin veel vragen naar boven komen. Ik heb het destijds ervaren als een her-kennismaking met mijzelf en ik wens iedereen dit cadeau toe.

Wil je ook in de spiegel kijken, op avontuur gaan om te voorkomen tegen dezelfde patronen aanlopen als je vorige relatie, dan is een coach-traject een goede investering. Samen kijken we naar waar je nu staat, wat je al bereikt hebt en wat er nodig is om weer een volgende stap te zetten. Ga je mee?

Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek, dan kijken we wat ik voor je kan betekenen.