Met welke normen en waarden heb jij je kinderen opgevoed? Eén van de vragen bij de lesdag “Zicht op eigen opvoeding” tijdens mijn opleiding Gezins- en Opvoedcoach. Een zo wezenlijke vraag waar je als ouder(s) niet bewust bij stil staat.

Opvoeden – blijkt ook uit het nieuwe tv-programma “Omdat ik het zeg!” – is iets waar je gewoon aan begint. Wat mij in deze uitzending opviel, is dat ouders het soms bewust anders willen doen dan hun eigen ouders, om er vervolgens achter komen dat ze het op exact dezelfde manier doen. “Ik ga niet zo streng zijn als mijn ouders… En ik heb het précies zo gedaan: strenge regels, schemaatjes, lijstjes….” zei één van de (alleenstaande) moeders met een lach op haar gezicht.

Ik heb die vraag destijds ook bij mijn ouders neergelegd. Ze keken mij wat wazig aan. Ze deden maar wat, gaven ze aan. Met als toelichting van mijn vader “We hebben alleen je oudste zus opgevoed: die mocht jullie twee verder opvoeden”. Tja, dat is ook een manier. Dit kwam overigens ook naar voren in het programma: “De twee oudsten klagen over wat de derde en de vierde nu wel mogen: dat mochten zij écht niet op dezelfde leeftijd.”

Terug naar die Normen & Waarden. Ik kwam uit op Zelfstandigheid, Liefde, Veiligheid en Humor, een smeltkroes van mijn roots en mijzelf. Leuk gesprek voor aan tafel straks: welke normen en waarden vind jij/vinden jullie belangrijk? En welke je/jullie kind(eren)? En welke gaan zij wel/niet straks aan hun kinderen doorgeven en waarom wel/niet? Succes, het kan zomaar een interessante discussie worden!

http://www.npo.nl/omdat-ik-het-zeg/13-04-2016/VPWON_1259421